Revocarea actului administrativ
Revocarea actului administrativ este manifestarea de voinţă constând în retragerea actului de către însuşi organul care l-a emis (retractare). Ea poate să aibă caracter obligatoriu, când este prevăzută expres de lege sau prin dispoziţia organului ierargic superior. În celelalte cazuri are caracter facultativ .
Revocarea are efect retroactiv şi este corespondentul anulării, doar că aparţine chiar autorităţii care a emis actul. Prin efectul retroactiv se deosebeşte fundamental de abrogare, care produce efecte doar pentru viitor.
Sunt supuse revocării atât actele administrative normative cât şi cele individuale. În cazul celor din urmă sunt însă şi excepţii (actele administrative jurisdicţionale, cele prin care s-au creat drepturi subiective în favoarea unor persoane, drepturi care sunt ocrotite de către lege etc.) În legătură cu revocarea actelor administrative, mai precizăm că, de regulă, actul de revocare se emite după aceleaşi reguli care au fost avute în vedere la emiterea actului revocat, cu excepţia cazurilor când, după ce actul a fost emis au intervenit reguli noi, care modifică procedura de elaborare pentru aceste acte. Desigur că, în această situaţie, actul va fi revocat cu respecarea noilor norme procedurale.
Consecinţele revocării. Revocarea unui act duce la repunerea în funcţie a actului anterior ce avea ca obiect aceleaşi situaţii juridice, dacă un astfel de act există; dacă se atacă în justiţie actul de revocare, situaţiile juridice în cauză vor fi guvernate tot de actul anterior (în lipsa unei suspendări a actului de revocare) sau de actul revocat (dacă decizia de revocare a fost suspendată); în fine, în cazul anulării actului de revocare, actul revocat este considerat ca fiind producător de efecte juridice fără întrerupere, cu alte cuvinte şi pentru perioada cât a fost revocat.
Natura juridică a revocării. Revocarea este un principiu de drept administrativ aplicabil actelor administrative şi regimului juridic al