Le siecle de la peur
Roman de analiza psihologica, realist-psihologic Subiectiv,modern,postbelic
Caracterizarea personajului
Cel mai iubit dintre pamanteni (1980) este un roman total, un metaroman, iar Nicolae Manolescu observa ca sub raportul temelor poate fi socotit” un roman complet: social, politic, sentimental, ideologic, psihologic, eseistic, senzational si politist, fresca a unei lumi si analiza a unui esec in dragoste, cronica de familie si spovedania unui invins”.
Amplul roman este structurat in trei volume care cuprind 10 parti in care se nareaza istoria personajului Victor Petrini , cu accent pe “obsedantul deceniu” adica ani ’50.
Din punct de vedere al formulei narative , romanul lui Marin Preda este subiectiv si modern prin introspectie, autenticitate,acronie si substantiabilitate. Intamplarile sunt relatate la persoana I , din perspectiva personajului narator , Victor Petrini; profesor de filosofie, intelectual, care asemenea eroilor lui Camil Petrescu isi problematizeaza si isi analizeaza existenta. Aflat pentru a doua oara la inchisoare , in asteptarea judecarii procesului , eroul isi rememoreaza viata in scris si incearca sa-I inteleaga erorile. Relatarea intamplarilor din partea unui individ aflat intr-o situatie –limita confera inca de la inceput impresia de autenticitate in confesiune.
Subiectul romanului este construirea unei fresce sociale a “epocii de aur” sau a “varstei de fier” cum o numea Lucian Blaga. Intelectualul Victor Petrini este considerat un dusman potential pentru regimul totalitar care trebuie distrus fizic, moral si intelectual.Acesta este destituit din postul de la Universitate si condamnat la munca silnica printr-o farsa judiciara inscenata cu cinism. Va fi trimis sa munceasca intr-o mina , unde este chinuit de un tortionar inrait. Aici va ucide pentru a nu fi ucis.
Imaginea fostilor ministrii, preoti, intelectuali, oameni de stat care umplu inchisorile , prin procesul de distrugere