Globalizare
Multitudinea de schimbari la nivelul societatilor si la nivelul economiei mondiale cauzate in mare parte de comertul international si de schimburile culturale a dus la caderea barierelor si la instaurarea unei interdependente intre state. Acest lucru a fost posibil datorita dezvoltarii economice si tehnologice (in special in sectorul transporturilor si telecomunicatiilor) care a depasit granitele nationale in multe cazuri. In acest context au aparut corporatiile multinationale, pietele financiare globale, organizatiile non-guvernamentale dar si retelele teroriste internationale.
In terminologia economica, fenomenul de globalizare face referire la intrepatrunderea economiilor nationale datorata in principal schimburilor de fluxuri de capital, de produse, de know-how intre tari si propagarii rapide a tehnologiilor.
Intre anii 1910-1950 schimbarile politice si economice ce au avut loc au redus volumul fluxurilor internationale. Incepand cu cel de-al Doilea Razboi Mondial situatia a inceput sa se amelioreze datorita programelor de reconstructie si dezvoltare si institutiilor economice internationale care au dus la o crestere considerabila a comertului.
Dezvoltarile tehnologice au avut un rol decisiv in acest proces. Punctual de plecare l-a constituit industrializarea, care a revolutionat tehnicile de productie. Imbunatatirile aduse in materie de transport maritime, feroviar, rutier si aerian au contribuit foarte mult la deschiderea unei cai nemaivazute in trecut, pietele nationale. Tehnologiile avansate in domeniul comunicatiilor si informatiei au avut si ele aportul lor in evolutia recenta a acestui process prin coordonarea in timp real a activitatilor intreprinderii in intreaga lume.
Acesti factori tehnologici au actionat direct asupra procesului de