Telewerk organisatie
Het helpt tegen de filedruk, het kan heel productief zijn én het maakt u erg aantrekkelijk als werkgever. Maar het succes van telewerken staat of valt met de kwaliteit van het beleid. Zó houdt u de problemen buiten de deur.
Werknemers de gelegenheid geven om zo heel af en toe thuis achter de pc te kruipen, en zo de files te vermijden en geconcentreerd een rapportje af te schrijven – dat het beperkte telewerkbeleid bij veel bedrijven. Maar om ellende te voorkomen en daadwerkelijk resultaat te bereiken, kan p&o er beter goed beleid op maken. De volgende stappen helpen u op weg.
1. Peil de behoefte
Aan belangstelling meestal geen gebrek. Werknemers willen over het algemeen wel. Het zijn juist vaak de managers die telewerk niet zien zitten, omdat ze bang zijn de controle te verliezen. Aan de p&o'er daarom de taak allereerst in kaart te brengen waarom mensen willen thuiswerken en wat de voordelen voor de werkgever kunnen zijn. Beschrijf: wat kan telewerken voor ons bedrijf betekenen? Wat willen we ermee bereiken? Past het binnen onze cultuur? En hoe zorgen we voor de binding met de organisatie? Wie komen er voor in aanmerking, en wie niet? Bedenk ook hoe telewerken uitpakt op uw aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt. Kijk tenslotte ook eerst naar uw beloningsbeleid: als u alleen maar stuurt op aanwezigheid heeft telewerkbeleid niet zoveel zin. Maar als er in uw organisatie op output wordt gelet, gaat het alweer een stuk makkelijker.
2. Maak een plan
Nadat de eerste vragen zijn beantwoord, is het zaak zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen welke taken en functies in aanmerking komen voor thuiswerk en hoe het wordt ingevuld. Telewerk is voor niemand een recht, maar kan ook nooit een plicht zijn. Kijk naar de collegialiteit in de organisatie: kunnen taken snel worden overgenomen? En wat betekent dat voor de 'achterblijvers'? Probeer aan te haken bij andere gebeurtenissen in de organisatie: een verhuizing, een nieuw ict-systeem of