Quick
Generatie Y is de derde grote generatie na de Tweede Wereldoorlog, na generatie X en de babyboomers (geboren in de jaren 1940-1950). * Zij zetten zich in het centrum van hun eigen universum. Ze hebben een groot zelfvertrouwen. Generatie y is een heel zelfbewuste generatie die hun toelaat om hun eigen mogelijkheden maximaal te benutten. Gen Y is niet bang om de handen uit de mouwen te steken ! Met beide voeten op de grond !
“Niets is belangrijk en niets is onmogelijk – weten wet je wil doen met je leven is de grootse uitdaging”.
Ze hechten belang aan : - traditionele warden – trouwen, kinderen, familie, vrienden - hun roots - een enorme seksuele permissiviteit – taboes bestaan niet meer - work-life balans : groien, verantwoordekijheden, sfeer op werk * Gen. Y is geen “geitenwollensokkengeneratie”: ze zullen niet de wereld veranderen en zijn niet onverschillig tegenover de wereld tastbare acties + zichtbare resultaten. * Vrije tijd is heel kostbaar! Werken is een middel om geld te verdienen maar geld is geen doel maar wel een middel om leuke dingen te doen. Ze wil werken en genieten! * Gen Y gelooft niet meer in supermerken: discounters zijn complete en aanvaard.
CONCLUSIE : concrete, tastbaar
De en-en-generatie ; individualistische, sociale en solidaire, nuchtere, pragmatische en realistische
-------------------------------------------------
Bedrijfscultuur
Het is de manier waarop het er in een bedrijf dagelijks toegaat. Het heeft te maken met waarden, normen, symbolen en rituelen.
Bedrijfscultuur : - ontwikkelt zich de geschiedenis van de organisatie
- betekent het verschil tussen je thuis voelen en met tegenzin naar je werk gaan.
Hier zijn enkele basismodellen (4) : * De machtscultuur (pouvoir): op macht gebaseerd. Een harde en competitieve manier om te werken. * De rolcultuur: we vinden ze in overheidsbedrijven. De taken zijn tot in details opgenomen in reglementeringen. *