Omniprésence de la publicité- ndls
Alomtegenwoordigheid van reclame
Inleiding
Reclame is overal : op bioscooptickets, caddies of ontvangstbewijzen (recette). We zien 3000 advertenties/dag. In 1999, werd de Russische raket Proton gelanceerd waarop we een “Pizza Hut” logo van 30 meter konden zien.
Een nieuwe vorm van adverteren drukt langzaam maar zeker zijn stempel door (s’imposer). We kunnen reclame opsplitsen in 2 soorten; conventionele (TV, radio, schriftelijke media, reclamepanelen en internet) en de alternatieve campagnes (guerilla, PP).
Conventionele reclame
Televisie
Televisie is een absoluut medium omdat deze klank, beeld, kleur en animatie verenigt (unit). Grote invloed op kopers en consumenten + oefent een belangrijk effect op het gedrag van de mensen bij het kopen. Televisie wordt dus gebruikt om op grote schaal te verkopen.
Reclame verscheen (est apparue) voor het eerst op onze televisieschermen in de jaren tachtig : op de eerste Franse televisiezender: 2min/dag. Nu worden films door reclame onderbroken en er zijn veel reclamepaginas. Vandaag : 12 min. reclame/uur op de Belgische en Franse zenders.
In september 1986, in Frankrijk, wordt de Léotard-wet betreffende de liberalisering van de communicatie goedgekeurd. De mededinging tussen alle private en publieke zenders groeit ten gevolge van de wet. De uitbreiding van deze concurrentie dwingt (obliger) de zenders hun reclamekosten te verhogen om competitief te blijven en om hun privé-aandeelhouders (actionnaires) te bevredigen.
Reclame verschijnt nu zelfs tijdens programma’s. Het weerbericht (météo) werd bv. van het journaal afgeknipt om omroepers aan te trekken Sponsor: Voor FR2 (Darty tijdens het weerbericht): goede oplossing om de wet te omzeilen want het mag niet na 20 uur reclame uitzenden, zoals de andere Franse publieke zenders + aandacht van het publiek.
Bovendien mogen de Europese zenders splitscreen (écran partagé) gebruiken sinds 2009.
Radio
Radio: goede