Dépollution des sols en utilisant les biotechnologies
Facultatea de Ingineria Mediului si Biotehnologii
Specializarea: Protectia Mediului in contextul legislaţiei europene
Disciplina : Biotehnologie
DEPOLUAREA SOLURILOR FOLOSAND TEHNICE A BIOTEHNOLOGII
REFERAT
Cursant : Ing. Pascal BRYNAERT
Poluare solului, în ce consistă
Solul este un mediu fragil pentru că este suportul tutori activităţii umane (habitat, agricultură, transportul, etc...). Este esenţial pentru animale şi vegetale.
Într-adevăr, este din solul că toate floră trage substanţele care le sunt necesare (producţia materii vii şi oxigen). Este de asemenea un „filtru” pentru apele care alimentează straţele freatice.
Insă, solul este foarte fragil pentru că este supus consecinţelor activităţilor umane: poluare, epuizarea trofii necesare plantelor, tasare, tăierea pădurilor ...).
De unde vine poluarea
Poluarea poate veni de surse difuze (dispersate) sau punctuale, adică localizate şi concentrate. Poluanţii solurilor sunt extrem de variaţi şi depinde de origina poluării.
[pic]
Pericol Poluării
Prezenţa unui poluant în sol nu este periculos in sine. Putem vorbi de un risc de poluare atunci când acest poluant poate interfera asupra mediului : fauna, flora si omul.
Trebuie 3 condiţii împlinite pentru a vorbi de pericol:
• Sursa: poluantul • Vector: o plantă din exemplu • Ţinta: omul, o comunitate, etc...
Din exemplu, zonele miniere suferă de o contaminare practic sistematică. Activitatea sa aduce pietrele la suprafaţa care se oxidă liberând sulfuri care, la rândul lor se oxidă producând sulfaţi. Această reacţia produce acizi care liberă metalele grele natural prezent în sol. Aceşti metale, difuzând-u se vor polua solurile dimprejur. Remedierea solurilor contaminaţi fără intervenţia umană, durează câteva sute de ani.
Remedierea unei poluare a solului
Procedura depoluării
Pentru a remedia o zonă poluată, sunt mai multe trepte de urmărit
• Măsură de urgenţă (a